Regen in Dubai

Het was 15 januari 2008 dat elf Nederlandse kunstenaars hun werk lieten zien in het cultureel centrum van Sultan Bin Ali Al Owais te Dubai.
Iman Ali Khaled, een vloeiend Arabisch sprekende vrouw, had deze tentoonstelling georganiseerd.
De kunstenaars waren, Leo van den Bos, Bart Kelholt, Fons Brasser, Jan van der Ploeg, Hassan Aboud, Jac Bisschops, Ron van den Bosch, Stijn Seip, Theo Kuypers, Paul Smulders en Addy Bloem.
Bij aankomst op het vliegveld te Dubai, regende het enorm. Het water viel met bakken uit de hemel. Aangezien het in Dubai, zoals werd verteld, maar eens in de vijf jaar regent, zijn de daken en goten niet berekend op zoveel hemelwater.
In het hotel waar wij aankwamen, moesten wij een weg vinden tussen al de bakjes, die op de grond geplaatst waren, om het regenwater op te vangen. De goten waren door al het zand uit de woestijn enorm verstopt. Met gevolg enorme plassen op straat, waar de auto’s die er doorheen reden, enorme watervallen veroorzaakte.
De opening van de tentoonstelling werd een dag uitgesteld. Het werk van de kunstenaars zat vanwege de regen vast op het vliegveld.
Door het uitstel van de opening, kon de Sultan en de daarbij uitgenodigde gasten niet aanwezig zijn.
De opening werd verrricht door de consul. Die éénmaal op zijn praatstoel niet meer kon ophouden met zijn verhaal.
Uit verveling ging ik op zoek naar iets te eten of te drinken, zoals bij openingen van tentoonstellingen in Nederland.
Er stond alleen thee en wat koekjes. Bij het Islamitische geloof wordt immers geen wijn geschonken.
Plotseling, zei ik, tot grote schrik van de aanwezige kunstenaars, tegen de consul “biedt U ons helemaal niets aan?”
De volgende dag werden wij, door de consul, uitgenodigd om in een prachtig restaurant met uitzicht op de baai van Dubai te eten en heerlijke vruchtensappen te drinken.

13-10-2012
Stijn Seip